Guide - skatt & regler

Guide: Gåvor till anställda – skatt och regler

När du ger bort gåvor eller presenter till anställda eller personal finns ett antal skatteregler som du behöver känna till. Här listar vi de viktigaste och ger svar på de vanligaste frågorna såsom:

- Kan man ge skattefria julklappar till anställda?

- Hur mycket får en present kosta för att vara skattefri?

 

Checklista för skattefria gåvor

JULGÅVA PERSONAL
MAX 500 KRONOR

Ett företag får ge julklappar till anställda till ett värde av max 400 kronor exklusive moms ( 500 kr inklusive moms).


Gåvan är då skattefri för den anställde och avdragsgill som personalkostnad för företaget.

GÅVA TILL KUNDER
MAX 375 KRONOR

Ett företag får ge reklamgåvor eller representationsgåvor till kunder till ett värde av max 300 kronor exklusive moms (375 kr ink moms).


Gåvan är då skattefri för mottagaren och avdragsgill som representation hos givaren.

JUBILEUMSGÅVA
MAX 1500 KRONOR


Ett företag får ge gåvor till anställda vid jubileum så som företagets 25- eller 50-årsjubileum till ett värde av max 1500 kronor inklusive moms.Gåvan är då skattefri för den anställde och avdragsgill som personalkostnad för företaget. Detta kallas jubileumsgåvor.

MINNESGÅVA
MAX 15 0000 KRONOR


Ett företag får ge en födelsedagspresent till en anställd till exempel på 50-årsdagen eller när den varit anställd 20 år eller vid anställningens slut. Detta kallas minnesgåva. Maximalt värde för att gåvan är 15 000 kronor inklusive moms. Gåvan är då skattefri för den anställde och avdragsgill som personalkostnad för företaget.

ÖVERSKRID INTE
GRÄNSBELOPPEN


Om gåvans värde överstiger maxbeloppet är gåvan inte avdragsgill.


Hela gåvan kan bli skattepliktig och den anställde ska då förmånsbeskattas.

Skattefria presenter till anställda

Hur mycket får julklappar till anställda kosta?


För julklappar eller julgåvor till anställda är maxbeloppet 500 kronor inklusive moms. Presenten måste alltså ha ett värde på under 500 kronor för att vara skattefri.


Vid jul passar många företag på att skänka pengar till välgörenhet. Viktigt att tänka på är att detta inte får ske på den anställdes initiativ. Om en anställd avstår från julklapp för att istället skänka motsvarande värde till en välgörenhetsorganisation anses pengarna vara lön och den anställde ska därför beskattas.


Får man ge presentkort till anställda?

Presentkort och värdecheckar går att lämna som gåvor till anställda under förutsättning att de inte går att byta in mot pengar. Om presentkortet går att byta mot pengar räknas gåvan som lön och ska beskattas.

Användbara länkar - gåvor till anställda