Stress på jobbet - 6 tips

 
De flesta av oss kan nog relatera till att det känns överväldigande på jobbet ibland, därför är viktigt att ge sig själv tid för återhämtning.

Att prioritera sin hälsa är inte bara viktigt för att må bra som människa, utan också för att kunna prestera bra på jobbet. Alla upplever stressiga dagar då och då, men när de blir allt fler är det viktigt att bryta det negativa mönstret.

Här kommer några tips från oss som vi hoppas hjälper dig hitta lugnet i stormen:
 

TO-DO LISTA

Planera din arbetsdag. När du har mycket att tänka på är det ofta extra skönt och viktigt att strukturera upp dina dagarna. Genom att göra en prioriterad To Do-lista kan hjärnan enklare fokusera på en sak i taget. Du vet att du har fokus på att de viktigaste uppgifterna blir gjorda och du kan checka av dessa punkt för punkt.

Är du så pass stressad att du har svårt att veta vad du ska prioritera? Bolla med din chef, kollega eller kompis.

SÄNK DINA KRAV

Det är viktigt att inte ställa alltför höga krav på sig själv. Det är otroligt vanligt att man försöker göra så mycket som möjligt på kort tid, men det leder oftast till stressigt genomförda uppgifter och sämre mående.


Försök därför att vara snäll mot dig själv och sätt upp mer rimliga mål, du är trots allt bara människa <3

TILLGÄNGLIGHET EFTER ARBETSTID

Många tenderar att ta med sig jobbet hem efter avslutat arbetstid, särskilt när det är mycket att göra och det känns som att arbetsdagarna inte räcker till. Detta funkar i kortare perioder men forskningen är samstämmig kring hur viktigt det är för hjärtan med kontinuerlig återhämtning.

Försök i den mån det går att släppa jobbet under din fritid. Detta är ditt tillfälle för återhämtning och det är viktigt att du tar dig tid åt att slappna av. Se till att umgås med människor du tycker om och fyll på med ny energi.

 

VÅGA BE OM HJÄLP

Ibland kan det kännas svårt att be om hjälp, kanske känns det jobbigt att störa sina kollegor. Oftast är ens kollegor dock mer än villiga att hjälpa till, särskilt om dem ser att man har mycket att stå i. I slutändan är ni ett team och det kommer gynna både dig och ditt team när ni hjälper varandra under stressiga situationer. Dem allra flesta uppskattar också att kunna vara till hjälp!

TA SMÅ PAUSER

Små pauser under dagen är viktigt för att hjärnan ska fungera som bäst. Ibland räcker det med en 3-5 minuters paus emellanåt för att ge hjärnan en chans att återställa sig och kunna bli mer kreativ och fokuserad igen. Forskning visar att vi behöver små pauser, inte bara för att kunna prestera bra på jobbet utan också för att hålla vår hälsa i schack. Med andra ord, behandla dig själv väl!

REFLEKTERA ÖVER DITT ARBETE

Om du upplever att din arbetsmiljö är ohälsosam och börjar påverka ditt mående, försök fundera på om det finns någon i ledningen som du kan vända dig till och förklara situationen. Om det mot förmodan inte underlättar situationen kan det vara bra att reflektera kring om jobbet verkligen är rätt. Det är lika viktigt att må bra på jobbet som utanför! Och, skulle det vara så att du konstaterat att du vill söka dig vidare och letar efter nytt jobb, kanske någon av lediga tjänster inom office management kan var något? Spana in här i så fall.

Om oss

Yodabee är en ledande leverantör av exklusiva hygienprodukter till företag som prioriterar personalvård och månar om att skapa inkluderande arbetsplatser. Yodabees resa började 2014 med visionen att förändra en struktur i samhället och göra mensskydd till en självklarhet på arbetsplatsen. Hur Yodabees smidiga lösning för detta ser ut idag kan du läsa allt om här :)


Vi arbetar med flera internationella bolag och är vana att leverera med högsta kvalitet på utsatt tid och med en oslagbar servicenivå. Yodabee är den glada, innovativa leverantören som älskar att tänka nytt! Välkommen till oss.